Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
przyprawić sosem tabasco oraz, jeśli trzeba, solą. Ogrzewać 5 min na niewielkim płomieniu. Zupę na talerzach posypać natką i startym serem. Podawać ze słonymi paluszkami lub krakersami.
(5 porcji)

Szynka peklowana
5 kg szynki wieprzowej z niewielką ilością tłuszczu (najlepiej z młodego zwierzęcia), 8 łyżek soli (15 dag), 1 dag saletry, 1 łyżka cukru, 15 ziaren pieprzu, 10 ziaren ziela angielskiego, 6 ziaren jałowca, 4 goździki, 5 liści laurowych, 1 1/2 łyżki kolendry, 1 1/2 łyżki suszonego rozmarynu, 4 duże ząbki czosnku
Z szynki wyciąć kości. Pieprz, ziele angielskie, goździki, liście laurowe i kolendrę utłuc w moździerzu, wymieszać z
przyprawić sosem tabasco oraz, jeśli trzeba, solą. Ogrzewać 5 min na niewielkim płomieniu. Zupę na talerzach posypać natką i startym serem. Podawać ze słonymi paluszkami lub krakersami.<br>(5 porcji)<br><br>&lt;tit1&gt;Szynka peklowana&lt;/tit1&gt;<br>5 kg szynki wieprzowej z niewielką ilością tłuszczu (najlepiej z młodego zwierzęcia), 8 łyżek soli (15 dag), 1 dag saletry, 1 łyżka cukru, 15 ziaren pieprzu, 10 ziaren ziela angielskiego, 6 ziaren jałowca, 4 goździki, 5 liści laurowych, 1 1/2 łyżki kolendry, 1 1/2 łyżki suszonego rozmarynu, 4 duże ząbki czosnku<br>Z szynki wyciąć kości. Pieprz, ziele angielskie, goździki, liście laurowe i kolendrę utłuc w moździerzu, wymieszać z
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego