Typ tekstu: Książka
Autor: Bartkiewicz Bronisław
Tytuł: Oczyszczanie ścieków przemysłowych
Rok: 2002
skali rocznej: w sezonie letnim są o ok. 20% większe, a w zimowym mniejsze od średniej rocznej.
8.3.2.Pochodzenie, ilość i jakość ścieków
Ścieki mleczarskie to obecnie prawie wyłącznie ścieki z mycia i płukania, a głównym zanieczyszczeniem jest mleko, pochodzące ze strat produktu, i środki myjące.
Pierwsza grupa ścieków mleczarskich to ścieki z mycia naczyń i urządzeń przeznaczonych do transportu mleka. Do mleczarni mleko dostarczane jest cysternami, które myje się bezpośrednio po opróżnieniu. Powstające przy tym ścieki to bardzo rozcieńczone mleko z dodatkiem środków myjących. Stężenie ścieków zależy od ilości zużywanej wody; BZT5 mleka pełnego114g tlenu na 1l. Straty
skali rocznej: w sezonie letnim są o ok. 20% większe, a w zimowym mniejsze od średniej rocznej.<br>&lt;tit1&gt;8.3.2.Pochodzenie, ilość i jakość ścieków&lt;/&gt;<br>Ścieki mleczarskie to obecnie prawie wyłącznie ścieki z mycia i płukania, a głównym zanieczyszczeniem jest mleko, pochodzące ze strat produktu, i środki myjące.<br>Pierwsza grupa ścieków mleczarskich to ścieki z mycia naczyń i urządzeń przeznaczonych do transportu mleka. Do mleczarni mleko dostarczane jest cysternami, które myje się bezpośrednio po opróżnieniu. Powstające przy tym ścieki to bardzo rozcieńczone mleko z dodatkiem środków myjących. Stężenie ścieków zależy od ilości zużywanej wody; BZT5 mleka pełnego114g tlenu na 1l. Straty
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego