Typ tekstu: Książka
Autor: Bartkiewicz Bronisław
Tytuł: Oczyszczanie ścieków przemysłowych
Rok: 2002
płukanie środkiem dezynfekującym, końcowe płukanie wodą świeżą.
Na płukanie zużywa się od 1 do 3 m3 wody na tonę produktu. Ponadto przed rozpoczęciem produkcji konieczne jest staranne umycie pomieszczeń. W jednym z polskich zakładów przemysłu tłuszczowego, w którym przerabiano 400ton rzepaku i produkowano 200t margaryny, powstawało na dobę 2160 m3 ścieków [29]. Zakład ten należy zatem oceniać jako wyjątkowo wodooszczędny.
Jedyne ścieki, których nie należy ujmować w obieg, to właśnie ścieki z mycia urządzeń. Zużycie wody na wszystkie pozostałe cele można wyraźnie zmniejszyć przez stosowanie obiegów. Na przykład do chłodzenia w obiegu otwartym zużywa się nawet do 15 m3/t, do
płukanie środkiem dezynfekującym, końcowe płukanie wodą świeżą.<br>Na płukanie zużywa się od 1 do 3 m&lt;hi rend="upper"&gt;3&lt;/&gt; wody na tonę produktu. Ponadto przed rozpoczęciem produkcji konieczne jest staranne umycie pomieszczeń. W jednym z polskich zakładów przemysłu tłuszczowego, w którym przerabiano 400ton rzepaku i produkowano 200t margaryny, powstawało na dobę 2160 m&lt;hi rend="upper"&gt;3&lt;/&gt; ścieków [29]. Zakład ten należy zatem oceniać jako wyjątkowo wodooszczędny.<br>Jedyne ścieki, których nie należy ujmować w obieg, to właśnie ścieki z mycia urządzeń. Zużycie wody na wszystkie pozostałe cele można wyraźnie zmniejszyć przez stosowanie obiegów. Na przykład do chłodzenia w obiegu otwartym zużywa się nawet do 15 m&lt;hi rend="upper"&gt;3&lt;/&gt;/t, do
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego