sera, 3 ząbki czosnku, świeżo zmielony pieprz</>.<br> Kromki bułki (bez skórki) pokrajać w kostkę. Na dużą patelnię z rozgrzaną oliwą włożyć 2 roztarte ząbki czosnku, smażyć przez chwilę, następnie dodać kostki bułki i smażyć dalej na dużym ogniu aż się zarumienią. Listki sałaty starannie wypłukać, osączyć i osuszyć w czystej ściereczce, porozdzielać na kawałki, , przełożyć do natartej ząbkiem czosnku głębokiej salaterki, wlać 8 łyżek oliwy, dokładnie wymieszać. Jajko włożyć do wrzątku, gotować przez minutę, rozbić nad sałatą, wlać sok z cytryny, dodać sardelę lub śledzia, doprawić pieprzem i utartym serem, starannie wymieszać. Wsypać grzanki, jeszcze raz zamieszać. Podawać na stół od