Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Przekrój
Nr: 37 (2934)
Miejsce wydania: Kraków
Rok: 2001
zgolić ziarna z kolb, a następnie ugotować z kukurydzy zupę, usmażyć placki lub udusić ją z masłem i dodatkami.
Zacznijmy od zupy.
Ostrym nożem zgolić ziarna z sześciu kolb kukurydzy, usunąwszy z nich najpierw włosie i resztki łusek. Kolbę trzymamy pionowo, opierając grubszy koniec o dno miski lub garnka, i ścinamy ziarna. W garnku topimy cztery łyżki masła i na średnim ogniu gotujemy w nim kukurydzę, posypaną solą i pieprzem. Po paru minutach dolewamy trzy szklanki wody i zmniejszamy płomień. Gotujemy jeszcze przez kwadrans, mieszając, żeby ziarna nie przywarły do dna. Następnie robimy gładziutkie purée w mikserze lub robocie kuchennym i
zgolić ziarna z kolb, a następnie ugotować z kukurydzy zupę, usmażyć placki lub udusić ją z masłem i dodatkami.<br>&lt;tit1&gt;Zacznijmy od zupy.&lt;/&gt;<br>Ostrym nożem zgolić ziarna z sześciu kolb kukurydzy, usunąwszy z nich najpierw włosie i resztki łusek. Kolbę trzymamy pionowo, opierając grubszy koniec o dno miski lub garnka, i ścinamy ziarna. W garnku topimy cztery łyżki masła i na średnim ogniu gotujemy w nim kukurydzę, posypaną solą i pieprzem. Po paru minutach dolewamy trzy szklanki wody i zmniejszamy płomień. Gotujemy jeszcze przez kwadrans, mieszając, żeby ziarna nie przywarły do dna. Następnie robimy gładziutkie purée w mikserze lub robocie kuchennym i
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego