Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Cosmopolitan
Nr: 09.00
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2000
wiele kontrowersji.
Lidia Zagórska

Pożywienie z laboratorium

Od początku swego istnienia człowiek modyfikował przyrodę, a z czasem zmiany te stawały się bardziej widoczne. Zapotrzebowanie na żywność rosło, dlatego uprawiano coraz plenniejsze rośliny, hodowano krowy dające więcej mleka czy szybciej rosnące świnie. Nowe i lepsze gatunki uzyskiwano dzięki ich krzyżowaniu i selekcji. Dzięki tym metodom udało się uszlachetnić właściwie wszystkie rośliny, które są dziś uprawiane, nie zmienione pozostały jedynie rośliny dzikie, czyli ich pierwowzory. Dlatego do wyboru mamy dziś wiele odmian jednego gatunku. Na przykład kalafior, kapusta głowiasta, brokuł, brukselka i kalarepa pochodzą od tej samej kapusty polnej. Procesy te miały charakter
wiele kontrowersji.<br>Lidia Zagórska&lt;/&gt;<br><br>&lt;tit&gt;Pożywienie z laboratorium&lt;/&gt;<br><br>Od początku swego istnienia człowiek modyfikował przyrodę, a z czasem zmiany te stawały się bardziej widoczne. Zapotrzebowanie na żywność rosło, dlatego uprawiano coraz plenniejsze rośliny, hodowano krowy dające więcej mleka czy szybciej rosnące świnie. Nowe i lepsze gatunki uzyskiwano dzięki ich krzyżowaniu i selekcji. Dzięki tym metodom udało się uszlachetnić właściwie wszystkie rośliny, które są dziś uprawiane, nie zmienione pozostały jedynie rośliny dzikie, czyli ich pierwowzory. Dlatego do wyboru mamy dziś wiele odmian jednego gatunku. Na przykład kalafior, kapusta głowiasta, brokuł, brukselka i kalarepa pochodzą od tej samej kapusty polnej. Procesy te miały charakter
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego