Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
w żywieniu zwierząt.

2.1.1.2. Substancje antyżywieniowe
Do najlepiej poznanych związków antyżywieniowych obecnych w nasionach rzepaku należą glukozynolany. Związki te tworzy glukoza oraz łańcuch boczny, którym może być związek alifatyczny, indolowy lub aromatyczny. Są one pochodnymi odpowiednio metioniny, tryptofanu i fenyloalaniny. W skład glukozynolanu wchodzi jeszcze azot i siarka . Cząsteczka glukozynolanu jest mało aktywna biologicznie, natomiast aktywnymi są łańcuchy boczne, uwolnione w wyniku hydrolizy. W zależności od warunków i prekursorów hydrolizy mogą powstać różne związki toksyczne, jak: izotocjaniany, tiocjaniany, oxazolidontiony, nitryle. Związki te hamują w tarczycy przyłączenie jodu w procesie biosyntezy pewnych hormonów, a tym samym ich niedobór, co
w żywieniu zwierząt.<br><br>&lt;tit1&gt;2.1.1.2. Substancje antyżywieniowe&lt;/&gt;<br>Do najlepiej poznanych związków antyżywieniowych obecnych w nasionach rzepaku należą glukozynolany. Związki te tworzy glukoza oraz łańcuch boczny, którym może być związek alifatyczny, indolowy lub aromatyczny. Są one pochodnymi odpowiednio metioniny, tryptofanu i fenyloalaniny. W skład glukozynolanu wchodzi jeszcze azot i siarka &lt;gap&gt;. Cząsteczka glukozynolanu jest mało aktywna biologicznie, natomiast aktywnymi są łańcuchy boczne, uwolnione w wyniku hydrolizy. W zależności od warunków i prekursorów hydrolizy mogą powstać różne związki toksyczne, jak: izotocjaniany, tiocjaniany, oxazolidontiony, nitryle. Związki te hamują w tarczycy przyłączenie jodu w procesie biosyntezy pewnych hormonów, a tym samym ich niedobór, co
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego