Typ tekstu: Książka
Autor: Kośmider Joanna, Mazur-Chrzanowska Barbara, Wyszyński Bartosz
Tytuł: Odory
Rok: 2002
wewnętrzne).
Wśród właściwości cząsteczek odorantów, wpływających na ich zapach, nie można nie wymienić obecności określonych grup funkcyjnych. Liczne estry-związki o różnej wielkości cząsteczki i o różnym kształcie-charakteryzuje zapach zaliczany do wspólnej grupy zapachów owocowych. Za podobne uznajemy też zwykle bardzo silne i nieprzyjemne zapachy wielu różnych związków zawierających siarkę, takich jak siarkowodór, disiarczek węgla, tiole (RSH),sulfidy (R1"S"R2), disulfidy (R1"S"S"R2) i inne (zapach zepsutych jaj, cebuli, czosnku, zepsutej kapusty). Wiele amin ma bardzo podobny zapach rybi. Nie ulega też wątpliwości podobieństwo zapachu pierwszych związków z szeregu homologicznego alkoholi alifatycznych (alkohol metylowy i etylowy są
wewnętrzne).<br>Wśród właściwości cząsteczek odorantów, wpływających na ich zapach, nie można nie wymienić obecności określonych grup funkcyjnych. Liczne estry-związki o różnej wielkości cząsteczki i o różnym kształcie-charakteryzuje zapach zaliczany do wspólnej grupy zapachów owocowych. Za podobne uznajemy też zwykle bardzo silne i nieprzyjemne zapachy wielu różnych związków zawierających siarkę, takich jak siarkowodór, disiarczek węgla, tiole (RSH),sulfidy (R1"S"R2), disulfidy (R1"S"S"R2) i inne (zapach zepsutych jaj, cebuli, czosnku, zepsutej kapusty). Wiele amin ma bardzo podobny zapach rybi. Nie ulega też wątpliwości podobieństwo zapachu pierwszych związków z szeregu homologicznego alkoholi alifatycznych (alkohol metylowy i etylowy są
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego