Typ tekstu: Książka
Autor: Rojek Tadeusz
Tytuł: Jak to się je
Rok: 1992
więcej potraw, i to takich, które do niedawna dzielono tylko widelcem.
"Dziś użycie noża wzrosło na całym świecie. Ludzie starszego pokolenia ze zgrozą patrzą na krajanie nożem - powiedzmy - naleśników, ale trudno, jest to obecnie dopuszczalne" - stwierdza Jan Kamyczek w swojej "Grzeczności na co dzień".
Wolno więc posługiwać się nożem przy siekanych sznyclach, plackach kartoflanych i pierogach. Nie są to naturalnie nieprzekraczalne reguły i jeżeli ktoś woli krajać widelcem np. knedle, kotlety z jarzyn, a nawet pierogi, nic nie stoi temu na przeszkodzie. Osobnik taki może być co najwyżej uważany za człowieka dawnych obyczajów, to zaś nikomu nie przynosi ujmy.
Wyklucza się
więcej potraw, i to takich, które do niedawna dzielono tylko widelcem.<br>"Dziś użycie noża wzrosło na całym świecie. Ludzie starszego pokolenia ze zgrozą patrzą na krajanie nożem - powiedzmy - naleśników, ale trudno, jest to obecnie dopuszczalne" - stwierdza Jan Kamyczek w swojej "Grzeczności na co dzień".<br>Wolno więc posługiwać się nożem przy siekanych sznyclach, plackach kartoflanych i pierogach. Nie są to naturalnie nieprzekraczalne reguły i jeżeli ktoś woli krajać widelcem np. knedle, kotlety z jarzyn, a nawet pierogi, nic nie stoi temu na przeszkodzie. Osobnik taki może być co najwyżej uważany za człowieka dawnych obyczajów, to zaś nikomu nie przynosi ujmy.<br>Wyklucza się
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego