Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
estrem kwasu sinapowego i choliny. Wolne kwasy fenolowe i uwalniane z estrów stanowią około 1% mączki rzepakowej . Wszystkie związki fenolowe występujące w nasionach rzepaku łatwo ulegają utlenieniu i w tej postaci mogą reagować z białkami obniżając ich wykorzystanie. Zawartość tanin w rzepaku wynosi około 2% . Do najbardziej rozpowszechnionych należą taniny skondensowane, które są oligomerami flawonoli (katechin). Taniny te nie zawierają w swojej cząsteczce cukru. Ich szkodliwe działanie na organizm polega na łączeniu się z białkami i węglowodanami, które w tej postaci nie są przyswajalne. Hamują one także aktywność enzymów amylolitycznych, proteolitycznych i lipolitycznych. Mogą również reagować z węglowodanami ścian jelita przewodu
estrem kwasu sinapowego i choliny. Wolne kwasy fenolowe i uwalniane z estrów stanowią około 1% mączki rzepakowej <gap>. Wszystkie związki fenolowe występujące w nasionach rzepaku łatwo ulegają utlenieniu i w tej postaci mogą reagować z białkami obniżając ich wykorzystanie. Zawartość tanin w rzepaku wynosi około 2% <gap>. Do najbardziej rozpowszechnionych należą taniny skondensowane, które są oligomerami flawonoli (katechin). Taniny te nie zawierają w swojej <page nr=13> cząsteczce cukru. Ich szkodliwe działanie na organizm polega na łączeniu się z białkami i węglowodanami, które w tej postaci nie są przyswajalne. Hamują one także aktywność enzymów amylolitycznych, proteolitycznych i lipolitycznych. Mogą również reagować z węglowodanami ścian jelita przewodu
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego