wyciśniętym z jednej pomarańczy, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem, odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce, kaczkę obrumienić na patelni, położyć w brytfannie, jabłka umyć, obrać, pokroić na cząstki, pomarańcze obrać, zdjąć białą błonkę, pokroić na kawałki, jabłka i pomarańcze wymieszać z posiekanymi orzechami i winem, farszem wypełnić tuszkę, spiąć skore, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 200oC, piec 1,5-2 godziny.<br><br><tit>Sałatka z makrelą</><br><gap><br>Sałatę podzielić na pojedyncze liście, dokładnie opłukać w zimnej wodzie, osuszyć, porwać na kawałki, pomarańczowe obrać ze skory, zdjąć białą błonkę, pokroić na kawałki, cebulę obrać z łupin, pokroić na krążki, z ryby zdjąć