Typ tekstu: Książka
Autor: Kośmider Joanna, Mazur-Chrzanowska Barbara, Wyszyński Bartosz
Tytuł: Odory
Rok: 2002
Ustawy, rozdz. 9).
7.2. Przegląd metod pomiarów odorymetrycznych
Pomiarem zapachowych właściwości substancji zajmuje się dział analizy sensorycznej określany terminem odorymetria (pojęcie olfaktometria, stosowane czasami jako synonim, odnosi się do pomiarów wrażliwości węchu ludzi). Klasyfikacji metod pomiarów odorymetrycznych można dokonać z uwzględnieniem różnego rodzaju kryteriów: rodzaju badanych próbek(pochodzenie, stan skupienia...), mierzonych właściwości zapachu, celu pomiarów lub stosowanych technik (rys. 7.1).
Badane substancje mogą być próbkami ciał stałych, cieczy lub gazów, zwykle kierowanych do analizy w celu kontroli jakości surowców i produktów przemysłowych.

Jeżeli próbki są produktami spożywczymi, potrzeba wykonywania sensorycznej kontroli ich jakości jest oczywista. Kontrola może polegać na
Ustawy, rozdz. 9).<br>&lt;tit&gt;7.2. Przegląd metod pomiarów odorymetrycznych&lt;/&gt;<br>Pomiarem zapachowych właściwości substancji zajmuje się dział analizy sensorycznej określany terminem odorymetria (pojęcie olfaktometria, stosowane czasami jako synonim, odnosi się do pomiarów wrażliwości węchu ludzi). Klasyfikacji metod pomiarów odorymetrycznych można dokonać z uwzględnieniem różnego rodzaju kryteriów: rodzaju badanych próbek(pochodzenie, stan skupienia...), mierzonych właściwości zapachu, celu pomiarów lub stosowanych technik (rys. 7.1).<br>Badane substancje mogą być próbkami ciał stałych, cieczy lub gazów, zwykle kierowanych do analizy w celu kontroli jakości surowców i produktów przemysłowych.<br>&lt;gap&gt;<br>Jeżeli próbki są produktami spożywczymi, potrzeba wykonywania sensorycznej kontroli ich jakości jest oczywista. Kontrola może polegać na
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego