Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
polewając kilkakrotnie sosem. Na 3 min przed końcem pieczenia polać banany rumem.
Ponieważ to obiad świąteczny, polecam wina nieco droższe. Do schabu proponuję francuskie Beaujolais Villages - George Dubeouf '96 (ok. 40 zł). Jest lekkie, a zarazem ciemne, aż purpurowe, z wyraźnym aromatem owocowym: począwszy od malin, poprzez truskawki aż do śliwek, z odrobiną pieprzu i banana. Najlepsze jest wino młode, lekko schłodzone, o temperaturze 14°C. Można je podać także do sałatki z białą kiełbasą, zupy sabaudzkiej i do mostka cielęcego. Tym, którzy chcą zaszaleć, proponuję do dania głównego wino hiszpańskie z regionu Rioja, np. dojrzałą Rioja Gran Reserva "Conde de
polewając kilkakrotnie sosem. Na 3 min przed końcem pieczenia polać banany rumem.<br>Ponieważ to obiad świąteczny, polecam wina nieco droższe. Do schabu proponuję francuskie Beaujolais Villages - George Dubeouf '96 (ok. 40 zł). Jest lekkie, a zarazem ciemne, aż purpurowe, z wyraźnym aromatem owocowym: począwszy od malin, poprzez truskawki aż do śliwek, z odrobiną pieprzu i banana. Najlepsze jest wino młode, lekko schłodzone, o temperaturze 14°C. Można je podać także do sałatki z białą kiełbasą, zupy sabaudzkiej i do mostka cielęcego. Tym, którzy chcą zaszaleć, proponuję do dania głównego wino hiszpańskie z regionu Rioja, np. dojrzałą Rioja Gran Reserva "Conde de
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego