Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 1
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
1/2 szklanki świeżej krwi kaczki, gęsi lub prosięcia, 1/2 szklanki octu 6-procentowego, podroby z kaczki lub gęsi, 15 dag mięsa wieprzowego, 10 dag łazanek, 1 marchewka (10 dag), 1 pietruszka (10 dag), 1 cebula (10 dag), 3 liście laurowe, 4 goździki, 4 ziarna ziela angielskiego, 10 suszonych śliwek, 5 suszonych gruszek, 1/2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka cukru, sól
Na podrobach, wieprzowinie i jarzynach ugotować rosół i przecedzić. Do wywaru wlać krew rozrobioną z octem i starannie roztrzepaną mąką. Dodać odrobinę cukru (czernina powinna być kwaskowata), utłuczone goździki oraz ziele angielskie i ostrożnie zagotować, żeby zupa się
1/2 szklanki świeżej krwi kaczki, gęsi lub prosięcia, 1/2 szklanki octu 6-procentowego, podroby z kaczki lub gęsi, 15 dag mięsa wieprzowego, 10 dag łazanek, 1 marchewka (10 dag), 1 pietruszka (10 dag), 1 cebula (10 dag), 3 liście laurowe, 4 goździki, 4 ziarna ziela angielskiego, 10 suszonych śliwek, 5 suszonych gruszek, 1/2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka cukru, sól<br>Na podrobach, wieprzowinie i jarzynach ugotować rosół i przecedzić. Do wywaru wlać krew rozrobioną z octem i starannie roztrzepaną mąką. Dodać odrobinę cukru (czernina powinna być kwaskowata), utłuczone goździki oraz ziele angielskie i ostrożnie zagotować, żeby zupa się
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego