Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
na farmach w całej Hiszpanii lub importowanych.
Jamón iberico pochodzi z mniejszych, czarnych świń, żyjących tylko na Półwyspie Iberyjskim (stąd nazwa szynki) - na południu Hiszpanii i w Portugalii. Tajemnica jej szlachetnego smaku i aromatu, szczególnie cenionego przez smakoszy, polega na tym, że świnie, hodowane półdziko, żywią się w lesie dojrzałymi, słodkimi żołędziami. Najlepsze mięso, a więc i najdroższe szynki są ze świń, które przychodzą na świat w sierpniu i po dwóch miesiącach ssania mleka matki zaczynają jeść świeże żołędzie.
Kuracja mięsa - jak w Hiszpanii określa się technologię produkcji tej szynki - trwa co najmniej rok. Szynka natarta solą leżakuje tyle dni, ile
na farmach w całej Hiszpanii lub importowanych.<br>Jamón iberico pochodzi z mniejszych, czarnych świń, żyjących tylko na Półwyspie Iberyjskim (stąd nazwa szynki) - na południu Hiszpanii i w Portugalii. Tajemnica jej szlachetnego smaku i aromatu, szczególnie cenionego przez smakoszy, polega na tym, że świnie, hodowane półdziko, żywią się w lesie dojrzałymi, słodkimi żołędziami. Najlepsze mięso, a więc i najdroższe szynki są ze świń, które przychodzą na świat w sierpniu i po dwóch miesiącach ssania mleka matki zaczynają jeść świeże żołędzie.<br>Kuracja mięsa - jak w Hiszpanii określa się technologię produkcji tej szynki - trwa co najmniej rok. Szynka natarta solą leżakuje tyle dni, ile
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego