kolejnych etapach: przygotowywania ekstraktów i destylatów, mieszania ich z winem w odpowiednich beczkach, klarowania przez zamrażanie, ale także filtrowanie, kilkumiesięczne stabilizowanie, butelkowanie. Istota wermutu, czyli skład mikstur ziołowych, które nadają napitkowi tak charakterystyczny smak, pozostaje owiana mgiełką tajemnicy, przechowywanej w piwnicach domów producenckich, najwyraźniej jednak, rzekłbym, dominująco, występuje w nich smak piołunu (arthemisia absynthium, arthemisia pontica), od którego to niemieckiego określenia pochodzi współczesna nazwa - wermut.<br>Prócz tego jeszcze cała garść ziół szlachetnych kształtuje jego smak i aromat, a wśród nich: bez czarny, dzięgiel, gałka muszkatołowa, goryczka, goździki, hizop lekarski, kosaciec, kolender, kora chinowca, majeranek, szałwia, tymianek, cynamon, rumianek, tatarak...i skórka