Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
nas, i na świecie często koniakiem zwane. Prawdziwy koniak musi pochodzić z terenów rozciągających się nie tak znowu rozlegle wokół miasta Cognac w zachodniej Francji (departament Charent). Wytwarza się go z miejscowych win i tylko one nadają mu ten specyficzny smak, zapach i kolor, który tak raduje zmysły i serca smakoszy. To miejscowy mikroklimat wpływa tak dobrze na winorośl, na wino, a także na sam destylat, przeznaczony do leżakowania.
Od średniowiecza wiedziano już, że w okolicach tych wytwarza się dobre, o pewnej specyfice wina, wysyłane potem w świat przez port w La Rochelle. W początkach XVII wieku odkryto ową specyficzną cechę
nas, i na świecie często koniakiem zwane. Prawdziwy koniak musi pochodzić z terenów rozciągających się nie tak znowu rozlegle wokół miasta Cognac w zachodniej Francji (departament Charent). Wytwarza się go z miejscowych win i tylko one nadają mu ten specyficzny smak, zapach i kolor, który tak raduje zmysły i serca smakoszy. To miejscowy mikroklimat wpływa tak dobrze na winorośl, na wino, a także na sam destylat, przeznaczony do leżakowania.<br> Od średniowiecza wiedziano już, że w okolicach tych wytwarza się dobre, o pewnej specyfice wina, wysyłane potem w świat przez port w La Rochelle. W początkach XVII wieku odkryto ową specyficzną cechę
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego