Typ tekstu: Książka
Autor: Zarzycki Jan
Kuryszko Jan
Tytuł: Anatomia mikroskopowa zwierząt i człowieka
Rok: 1995
wrażeniami smakowymi odbierają one również wrażenia dotykowe i cieplne. U niższych kręgowców, płazów i ryb można je spotkać w obrębie skóry. U wyższych kręgowców (ptaki, ssaki) kubki smakowe występują nie tylko w brodawkach smakowych języka, lecz także w nabłonku tylnej ściany gardła, nagłośni, podniebienia miękkiego i łuków podniebienno-językowych. Kubki smakowe rozwijają się z elementów zarodkowej tkanki glejowej. Mają one rozmaity kształt u zwierząt różnych gatunków. U konia są podobne do melona, u bydła, owcy i człowieka mają kształt jajowaty, u kozy są małe i elipsowate, u psa i kota - kuliste, u świni zaś - wrzecionowate.
Kubek smakowy (ryc. 59) zajmuje całą
wrażeniami smakowymi odbierają one również wrażenia dotykowe i cieplne. U niższych kręgowców, płazów i ryb można je spotkać w obrębie skóry. U wyższych kręgowców (ptaki, ssaki) kubki smakowe występują nie tylko w brodawkach smakowych języka, lecz także w nabłonku tylnej ściany gardła, nagłośni, podniebienia miękkiego i łuków podniebienno-językowych. Kubki smakowe rozwijają się z elementów zarodkowej tkanki glejowej. Mają one rozmaity kształt u zwierząt różnych gatunków. U konia są podobne do melona, u bydła, owcy i człowieka mają kształt jajowaty, u kozy są małe i elipsowate, u psa i kota - kuliste, u świni zaś - wrzecionowate.<br>Kubek smakowy (ryc. 59) zajmuje całą
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego