Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Przekrój
Nr: 2926
Miejsce wydania: Kraków
Rok: 2001
wędzonki. Szynkę wieprzową zastępuje coraz częściej szynka sojowo-wieprzowa, zwana wysoko wydajną, gdyż z jednego kilograma mięsa uzyskuje się prawie półtora kilograma produktu szynkopodobnego. Duże ilości proteiny sojowej i długotrwały proces technologiczny negatywnie wpływają na smak i zapach wędliny, więc dodaje się do niej aromat szynki. Masarze szczególnie cenią zapachowo-smakowe produkty firmy Givaudan-Roure, znanej choćby z wykreowania bardzo popularnych perfum Hugo Woman. W firmie tej po mistrzowsku opracowano również recepturę aromatu naszej tradycyjnej kiełbasy swojskiej i mielonki zwanej luncheon meat. Iluzja jest tak doskonała, że przy wyrobie tych wędlin można zrezygnować z użycia mięsa...

Zapach nowości
Technologie, którymi dysponują
wędzonki. Szynkę wieprzową zastępuje coraz częściej szynka sojowo-wieprzowa, zwana wysoko wydajną, gdyż z jednego kilograma mięsa uzyskuje się prawie półtora kilograma produktu szynkopodobnego. Duże ilości proteiny sojowej i długotrwały proces technologiczny negatywnie wpływają na smak i zapach wędliny, więc dodaje się do niej aromat szynki. Masarze szczególnie cenią zapachowo-smakowe produkty firmy &lt;name type="org"&gt;Givaudan-Roure&lt;/&gt;, znanej choćby z wykreowania bardzo popularnych &lt;name type="prod"&gt;perfum Hugo Woman&lt;/&gt;. W firmie tej po mistrzowsku opracowano również recepturę aromatu naszej tradycyjnej kiełbasy swojskiej i mielonki zwanej &lt;foreign lang="eng"&gt;luncheon meat&lt;/&gt;. Iluzja jest tak doskonała, że przy wyrobie tych wędlin można zrezygnować z użycia mięsa...<br><br>&lt;tit1&gt;Zapach nowości&lt;/&gt;<br>Technologie, którymi dysponują
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego