Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Wszechświat
Nr: 7-8
Miejsce wydania: Kraków
Rok: 1958
pociąga za sobą równoczesną utratę smaku przy zachowaniu odczuwania tylko smaków podstawowych, jak np. słodycz, kwaśność itp.
Oba wyżej wymienione narządy zmysłowe mają odrębne progi podrażnienia; jest on wysoki dla zmysłu smakowego a niski dla zmysłu powonienia. Wynika stąd, iż substancje działające na zmysł smaku wymagają do wywołania odpowiedniego wrażenia smakowego o wiele silniejszego stężenia niż substancje zapachowe do wywołania odczucia zapachu przez ludzki zmysł powonienia. Dla porównania przytoczę, że do wywołania smaku gorzkiego konieczne są następujące stężenia roztworów, np. dla kofeiny 0,03 g/l, dla nikotyny 0,003 g/l, dla strychniny 0,0008 g/l, dla wywołania smaku
pociąga za sobą równoczesną utratę smaku przy zachowaniu odczuwania tylko smaków podstawowych, jak np. słodycz, kwaśność itp.<br> Oba wyżej wymienione narządy zmysłowe mają odrębne progi podrażnienia; jest on wysoki dla zmysłu smakowego a niski dla zmysłu powonienia. Wynika stąd, iż substancje działające na zmysł smaku wymagają do wywołania odpowiedniego wrażenia smakowego o wiele silniejszego stężenia niż substancje zapachowe do wywołania odczucia zapachu przez ludzki zmysł powonienia. Dla porównania przytoczę, że do wywołania smaku gorzkiego konieczne są następujące stężenia roztworów, np. dla kofeiny 0,03 g/l, dla nikotyny 0,003 g/l, dla strychniny 0,0008 g/l, dla wywołania smaku
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego