Typ tekstu: Książka
Autor: Zarzycki Jan
Kuryszko Jan
Tytuł: Anatomia mikroskopowa zwierząt i człowieka
Rok: 1995
one cienki nabłonek, przez który przeświecają naczynia krwionośne (stąd żywo czerwone zabarwienie brodawek). W nabłonku występują twory zwane kubkami smakowymi (por. dalej). U człowieka, konia i bydła są one nieliczne, w dużej natomiast liczbie występują u innych zwierząt parzystokopytnych (zwłaszcza u kozy) oraz u mięsożernych. Pewne brodawki nie mają kubków smakowych. Z wiekiem liczba brodawek grzybowatych maleje.
Brodawki okolone (ryc. 57) leżą na pograniczu między trzonem a nasadą języka. U człowieka i zwierząt mięsożernych układają się one w kształcie odwróconej litery V, u przeżuwaczy natomiast tworzą dwa szeregi przy bocznych brzegach języka. Brodawki okolone są największymi brodawkami języka. Szczególnie duże są
one cienki nabłonek, przez który przeświecają naczynia krwionośne (stąd żywo czerwone zabarwienie brodawek). W nabłonku występują twory zwane kubkami smakowymi (por. dalej). U człowieka, konia i bydła są one nieliczne, w dużej natomiast liczbie występują u innych zwierząt parzystokopytnych (zwłaszcza u kozy) oraz u mięsożernych. Pewne brodawki nie mają kubków smakowych. Z wiekiem liczba brodawek grzybowatych maleje.<br>Brodawki okolone (ryc. 57) leżą na pograniczu między trzonem a nasadą języka. U człowieka i zwierząt mięsożernych układają się one w kształcie odwróconej litery V, u przeżuwaczy natomiast tworzą dwa szeregi przy bocznych brzegach języka. &lt;page nr=112&gt; Brodawki okolone są największymi brodawkami języka. Szczególnie duże są
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego