Typ tekstu: Książka
Autor: Gołaszewska Maria
Tytuł: Estetyka pięciu zmysłów
Rok wydania: 1997
Rok powstania: 1996
wartość
estetyczną.

7.
Smak to zmysł rozpoznający chemiczne własności pokarmów.
Receptoryczna część analizatora smakowego to komórki smakowe
rozmieszczone na języku, a nadto: w śluzówce jamy ustnej, na przedniej
i tylnej powierzchni nagłośni, na tylnej ścianie gardła, na przednich
łukach podniebienia i na podniebieniu miękkim. Komórki smakowe znajdują
się w kubkach smakowych, tworzących wgłębienie między brodawkami
smakowymi. Bodźcami pobudzającymi te komórki są cząsteczki substancji
pokarmowych, które ze śliną dostają się do kubków smakowych.
Dzięki smakowi odbiera człowiek cztery grupy wrażeń zróżnicowanych
jakościowo: słodycz, gorzkość, kwaśność i słoność. Brak tu jednak
wyczerpującej klasyfikacji. Wyróżnia się np. właściwość taką jak "smak
ostry", czyli smak
wartość<br>estetyczną.&lt;/&gt;<br><br>&lt;div&gt;&lt;tit&gt;7.&lt;/&gt;<br> Smak to zmysł rozpoznający chemiczne własności pokarmów.<br>Receptoryczna część analizatora smakowego to komórki smakowe<br>rozmieszczone na języku, a nadto: w śluzówce jamy ustnej, na przedniej<br>i tylnej powierzchni nagłośni, na tylnej ścianie gardła, na przednich<br>łukach podniebienia i na podniebieniu miękkim. Komórki smakowe znajdują<br>się w kubkach smakowych, tworzących wgłębienie między brodawkami<br>smakowymi. Bodźcami pobudzającymi te komórki są cząsteczki substancji<br>pokarmowych, które ze śliną dostają się do kubków smakowych.<br> Dzięki smakowi odbiera człowiek cztery grupy wrażeń zróżnicowanych<br>jakościowo: słodycz, gorzkość, kwaśność i słoność. Brak tu jednak<br>wyczerpującej klasyfikacji. Wyróżnia się np. właściwość taką jak "smak<br>ostry", czyli smak
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego