mieszając chwilę podgrzewać, nie dopuszczając do zawrzenia).<br>Sos podawać do białego gotowanego mięsa i drobiu.<br><br><tit1>SOS CEBULOWY KRÓLEWSKI</tit1><br>30 dkg cebuli, 1,5 szklanki śmietany, 3 żółtka, sól pieprz, szczypta gałki, i cukru.<br>Obrane, nieduże cebule pokrajać w grube krążki, zalać wodą, gotować 20 minut. Następnie zlać wodę, cebulę zalać śmietaną i gotować dalsze 10 minut. Następnie przetrzeć przez sito, doprawić do smaku i zaciągnąć sos żółtkami (jak w poprzednim przepisie). Sos znakomicie smakuje do ryb, drobiu i białego mięsa.<br><br><tit1>SOS KOPERKOWY</tit1><br>2 łyżki mąki, 2 łyżki masła lub margaryny Maja, pęczek koperku, 1,5 szklanki wywaru z jarzyn lub bulionu