Typ tekstu: Książka
Autor: Bartkiewicz Bronisław
Tytuł: Oczyszczanie ścieków przemysłowych
Rok: 2002
napoje mleczne. Produkcja mleka spożywczego polega na jego pasteryzacji i normalizacji zawartości tłuszczu. Normalizację wykonuje się w ten sposób, że odbiera się cały tłuszcz zawarty w mleku naturalnym i dodaje go w ilościach ustalonych dla danego gatunku mleka. Uzyskuje się w ten sposób nadwyżkę tłuszczu mlekowego, z której produkuje się śmietankę.
W innym typie zakładu ze śmietany wytwarza się masło. Masło produkuje się ze śmietanki przez jej zakwaszenie i zmaślenie. Śmietankę zakwasza się zakwasem maślarskim w kadziach fermentacyjnych i po osiągnięciu przez nią należytego stopnia ukwaszenia wprowadza się ją do masielnicy. Po oddzieleniu maślanki masło wygniata się do uzyskania odpowiedniej zawartości
napoje mleczne. Produkcja mleka spożywczego polega na jego pasteryzacji i normalizacji zawartości tłuszczu. Normalizację wykonuje się w ten sposób, że odbiera się cały tłuszcz zawarty w mleku naturalnym i dodaje go w ilościach ustalonych dla danego gatunku mleka. Uzyskuje się w ten sposób nadwyżkę tłuszczu mlekowego, z której produkuje się śmietankę.<br>W innym typie zakładu ze śmietany wytwarza się masło. Masło produkuje się ze śmietanki przez jej zakwaszenie i zmaślenie. Śmietankę zakwasza się zakwasem maślarskim w kadziach fermentacyjnych i po osiągnięciu przez nią należytego stopnia ukwaszenia wprowadza się ją do masielnicy. Po oddzieleniu maślanki masło wygniata się do uzyskania odpowiedniej zawartości
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego