Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Życie Warszawy
Nr: 20/02
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2002
Maa. Pafos pełne jest knajpek i tawern oferujących typowo cypryjskie przysmaki. Najlepszym rozwiązaniem jest zamówienie meze, czyli wszystkich potraw oferowanych tego dnia. Na stole pojawi się wtedy co najmniej 12 zimnych i gorących przystawek, a ich smakowanie potrwa ładnych parę godzin. Jeśli wolimy umiar, warto zdecydować się na opieczony, mocno solony ser halloumi, mousakę lub przepyszne dolmadakie, czyli mięsno-ryżowe gołąbki w liściach winogron. Do tego oczywiście kieliszek wytwarzanej z winogron Zinovii. Na stole nie może też zabraknąć najstarszego na świecie, wychwalanego przez Ryszarda Lwie Serce, a dostarczanego na królewskie dwory przez Templariuszy wina - Commandarii. Zresztą jej butelkę warto kupić sobie
Maa. Pafos pełne jest knajpek i tawern oferujących typowo cypryjskie przysmaki. Najlepszym rozwiązaniem jest zamówienie <foreign>meze</>, czyli wszystkich potraw oferowanych tego dnia. Na stole pojawi się wtedy co najmniej 12 zimnych i gorących przystawek, a ich smakowanie potrwa ładnych parę godzin. Jeśli wolimy umiar, warto zdecydować się na opieczony, mocno solony ser <foreign>halloumi</>, mousakę lub przepyszne <foreign>dolmadakie</>, czyli mięsno-ryżowe gołąbki w liściach winogron. Do tego oczywiście kieliszek wytwarzanej z winogron Zinovii. Na stole nie może też zabraknąć najstarszego na świecie, wychwalanego przez Ryszarda Lwie Serce, a dostarczanego na królewskie dwory przez Templariuszy wina - Commandarii. Zresztą jej butelkę warto kupić sobie
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego