Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
win i tylko one nadają mu ten specyficzny smak, zapach i kolor, który tak raduje zmysły i serca smakoszy. To miejscowy mikroklimat wpływa tak dobrze na winorośl, na wino, a także na sam destylat, przeznaczony do leżakowania.
Od średniowiecza wiedziano już, że w okolicach tych wytwarza się dobre, o pewnej specyfice wina, wysyłane potem w świat przez port w La Rochelle. W początkach XVII wieku odkryto ową specyficzną cechę organoleptyczną w destylacie tych win, ale dopiero w dwa wieki później przyjęła się nazwa alkoholu od stolicy regionu Cognac, czyli koniak. A cały ten niewielki w końcu region dzieli się na siedem
win i tylko one nadają mu ten specyficzny smak, zapach i kolor, który tak raduje zmysły i serca smakoszy. To miejscowy mikroklimat wpływa tak dobrze na winorośl, na wino, a także na sam destylat, przeznaczony do leżakowania.<br> Od średniowiecza wiedziano już, że w okolicach tych wytwarza się dobre, o pewnej specyfice wina, wysyłane potem w świat przez port w La Rochelle. W początkach XVII wieku odkryto ową specyficzną cechę organoleptyczną w destylacie tych win, ale dopiero w dwa wieki później przyjęła się nazwa alkoholu od stolicy regionu Cognac, czyli koniak. A cały ten niewielki w końcu region dzieli się na siedem
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego