Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Polityka
Nr: 12.04
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2004
pacjentów - lektura opracowania bardzo mi pomogła. Świadomość rozpowszechnienia poza solniczką jonu sodowego jest niewielka, a tymczasem 80 proc. spożytej soli (w Polsce 18,0-21,0 g/dobę) jest pochodzenia "pozasolniczkowego", a tylko 20 proc. pochodzi z solniczki. Z niedawno opublikowanego badania EPOGH dowiedzieliśmy się, że Polacy wydalają (ergo wcześniej spożywają) najwięcej jonu sodowego spośród kilku nacji europejskich, dokładnie 245 mEq/dobę - czyli klasyczna dieta wysokosodowa. Najlepsi są w dziedzinie niesolenia Indianie Yanomani - tylko 0,1 mEq/dobę, nie znają w ogóle nadciśnienia. O soli można by długo. Jeszcze raz serdeczne gratulacje.

Dr n. med. Krystyna Knypl

FUSY, PLUSY I MINUSY
pacjentów - lektura opracowania bardzo mi pomogła. Świadomość rozpowszechnienia poza solniczką jonu sodowego jest niewielka, a tymczasem 80 proc. spożytej soli (w Polsce 18,0-21,0 g/dobę) jest pochodzenia "pozasolniczkowego", a tylko 20 proc. pochodzi z solniczki. Z niedawno opublikowanego badania EPOGH dowiedzieliśmy się, że Polacy wydalają (ergo wcześniej spożywają) najwięcej jonu sodowego spośród kilku nacji europejskich, dokładnie 245 mEq/dobę - czyli klasyczna dieta wysokosodowa. Najlepsi są w dziedzinie niesolenia Indianie Yanomani - tylko 0,1 mEq/dobę, nie znają w ogóle nadciśnienia. O soli można by długo. Jeszcze raz serdeczne gratulacje.<br><br>&lt;au&gt;Dr n. med. Krystyna Knypl&lt;/&gt;&lt;/&gt;<br><br>&lt;tit&gt;FUSY, PLUSY I MINUSY
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego