Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
białych, których w zasadzie w ogóle nie należy postarzać), tylko wobec niektórych warto pochodzić i zachować cierpliwość, by po latach uzyskać właśnie owe dzieła sztuki, o których się pisze wiersze i które nadają sens życiu.
Ile przy tym zależy jednak od troski człowieka, od umiejętności przechowywania, a potem rozlewania i spożywania, wiedzą tylko winiarze... i smakosze. Zdając sobie z tego wszystkiego sprawę - ci pierwsi produkują tych win zaledwie 30 tysięcy hektolitrów rocznie (na 5 milionów hektolitrów całej produkcji winnej w Piemoncie!), zdobywają dla nich kategorię DOCG dziś, a prawdziwe uznanie hrabiego Cavour już sto pięćdziesiąt lat temu, ci drudzy zaś wymuszają
białych, których w zasadzie w ogóle nie należy postarzać), tylko wobec niektórych warto pochodzić i zachować cierpliwość, by po latach uzyskać właśnie owe dzieła sztuki, o których się pisze wiersze i które nadają sens życiu.<br>Ile przy tym zależy jednak od troski człowieka, od umiejętności przechowywania, a potem rozlewania i spożywania, wiedzą tylko winiarze... i smakosze. Zdając sobie z tego wszystkiego sprawę - ci pierwsi produkują tych win zaledwie 30 tysięcy hektolitrów rocznie (na 5 milionów hektolitrów całej produkcji winnej w Piemoncie!), zdobywają dla nich kategorię DOCG dziś, a prawdziwe uznanie hrabiego Cavour już sto pięćdziesiąt lat temu, ci drudzy zaś wymuszają
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego