Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Młody Technik
Nr: 3
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1971
manny - oto konieczne do zważenia składniki sernika wiedeńskiego.
Podobnie wylicza się ilości składników w przepisach na ciasto francuskie, na pierogi z mięsem, roladę z dorsza czy rybę duszoną. Gospodyni powinna "bo większość tego nie robi" odważać je wg receptury posiadanej po babce lub usłyszanej choćby w telewizji, jeśli rzeczywiście chce sprostać smakiem i jakością gotowanych przez siebie potraw wymaganiom znakomitej kuchni polskiej. Ale to odważanie jest w praktyce ogromnie kłopotliwe. Nawet przy użyciu wagi uchylnej oznacza ono konieczność stawiania na niej naczynia, zapamiętywania jego tary i dopiero później dodawania ważonego produktu, przy czym łatwo się pomylić. Wszyscy lubimy jeść znakomite specjały
manny - oto konieczne do zważenia składniki sernika wiedeńskiego.<br>Podobnie wylicza się ilości składników w przepisach na ciasto francuskie, na pierogi z mięsem, roladę z dorsza czy rybę duszoną. Gospodyni powinna "bo większość tego nie robi" odważać je wg receptury posiadanej po babce lub usłyszanej choćby w telewizji, jeśli rzeczywiście chce sprostać smakiem i jakością gotowanych przez siebie potraw wymaganiom znakomitej kuchni polskiej. Ale to odważanie jest w praktyce ogromnie kłopotliwe. Nawet przy użyciu wagi uchylnej oznacza ono konieczność stawiania na niej naczynia, zapamiętywania jego tary i dopiero później dodawania ważonego produktu, przy czym łatwo się pomylić. Wszyscy lubimy jeść znakomite specjały
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego