Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Polityka
Nr: 10.02 (40)
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2004
nim dyszę z parą.

2. Mleka nie wolno zagotować. Jeśli bulgocze - dysza z parą znalazła się za głęboko. Jeśli wlot pary tkwi za płytko, mleko się nie spieni i rozpryśnie.

3. Właściwie spienione mleko powinno być pianką z wielu małych banieczek.

4. Piankę wykładamy delikatnie na powierzchnię kawy i posypujemy sproszkowaną czekoladą.

Sprawdź, czy podali ci dobre espresso?

Dobrze zaparzone będzie miało na powierzchni równomierną piankę, zwaną crema. Ma ona kolor karmelowy i składa się z olejków wydzielonych podczas mieszania się wody z powietrzem. Powierzchnia kawy powinna być całkowicie pokryta cremą, której grubość nie powinna być większa niż 5 mm. Chudsza
nim dyszę z parą. <br><br>2. Mleka nie wolno zagotować. Jeśli bulgocze - dysza z parą znalazła się za głęboko. Jeśli wlot pary tkwi za płytko, mleko się nie spieni i rozpryśnie.<br><br>3. Właściwie spienione mleko powinno być pianką z wielu małych banieczek.<br><br>4. Piankę wykładamy delikatnie na powierzchnię kawy i posypujemy sproszkowaną czekoladą.<br><br>&lt;tit&gt;Sprawdź, czy podali ci dobre espresso?&lt;/&gt;<br><br>Dobrze zaparzone będzie miało na powierzchni równomierną piankę, zwaną crema. Ma ona kolor karmelowy i składa się z olejków wydzielonych podczas mieszania się wody z powietrzem. Powierzchnia kawy powinna być całkowicie pokryta cremą, której grubość nie powinna być większa niż 5 mm. Chudsza
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego