Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Dziennik Polski
Nr: 10/7
Miejsce wydania: Kraków
Rok: 1998
zakłady gastronomiczne i sklepy mają zezwolenie na działalność i czy jej zakres jest zgodny z zezwoleniem, czy pracownicy mają aktualne książeczki zdrowia oraz czy odzież prywatna i ochronna są należycie przechowywane. Należycie, to znaczy oddzielnie, na innych półkach. Kontrolowana jest także higiena osobista personelu. Inspektorzy patrzą głównie na to, czy sprzedawca, kucharz i pomocnik mają czysty, biały płócienny fartuch oraz właściwie zabezpieczone włosy. - Kontrolujemy także, czy pracownicy myją ręce po wyjściu z ubikacji. Nie musimy im wierzyć na słowo - możemy pobrać wymaz spod paznokci. Jeśli wykaże bakterie coli, znaczy to, że pracownik nie myje rąk - mówi Zofia Ziernicka. Dodaje jednak, że
zakłady gastronomiczne i sklepy mają zezwolenie na działalność i czy jej zakres jest zgodny z zezwoleniem, czy pracownicy mają aktualne książeczki zdrowia oraz czy odzież prywatna i ochronna są należycie przechowywane. Należycie, to znaczy oddzielnie, na innych półkach. Kontrolowana jest także higiena osobista personelu. Inspektorzy patrzą głównie na to, czy sprzedawca, kucharz i pomocnik mają czysty, biały płócienny fartuch oraz właściwie zabezpieczone włosy. <q>- Kontrolujemy także, czy pracownicy myją ręce po wyjściu z ubikacji. Nie musimy im wierzyć na słowo - możemy pobrać wymaz spod paznokci. Jeśli wykaże bakterie coli, znaczy to, że pracownik nie myje rąk</> - mówi Zofia Ziernicka. Dodaje jednak, że
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego