Typ tekstu: Prasa
Tytuł: CKM
Nr: 3
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2000
białoruskie, bo one w przypływie natchnienia wynalazły recepturę pierogów, dzięki nim przetrwały lata głodu, chłodu i nieurodzaju. Zwłaszcza w wiekach XVII, XIX i w początkach XX, kiedy bieda panowała okrutna. Niektóre podania świadczą jednak i o tym, że już za Jagiełły nasi wschodni bracia polepszali sobie los, jedząc pierogi, w srogim jednak żalu, że nie jedzą wkładki mięsnej. Nie tylko jednak Białorusini musieli się nimi zapychać, nie przelewało się przecież i Ukraińcom, i naszym kresowym rolnikom, którzy z braku konkretów zjadali ruskich, znaczy -ruskie. Do tej pory są one zresztą najpopularniejsze w regionach Polski, które uchodzą za najbiedniejsze, np. w Krośnieńskiem
białoruskie, bo one w przypływie natchnienia wynalazły recepturę pierogów, dzięki nim przetrwały lata głodu, chłodu i nieurodzaju. Zwłaszcza w wiekach XVII, XIX i w początkach XX, kiedy bieda panowała okrutna. Niektóre podania świadczą jednak i o tym, że już za Jagiełły nasi wschodni bracia polepszali sobie los, jedząc pierogi, w srogim jednak żalu, że nie jedzą wkładki mięsnej. Nie tylko jednak Białorusini musieli się nimi zapychać, nie przelewało się przecież i Ukraińcom, i naszym kresowym rolnikom, którzy z braku konkretów zjadali ruskich, znaczy -ruskie. Do tej pory są one zresztą najpopularniejsze w regionach Polski, które uchodzą za najbiedniejsze, np. w Krośnieńskiem
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego