Typ tekstu: Książka
Autor: Krzymowska-Kostrowicka Alicja
Tytuł: Geoekologia turystyki i wypoczynku
Rok: 1997
nie ma ścisłych metod pomiaru wrażliwości zapachowej. Stosowane metody, zwłaszcza olfaktometryczne, pozwalają jedynie na jakościową ocenę wrażeń węchowych. Zmysł smaku ma mniejsze znaczenie. Niekiedy traktuje się go jako sygnał ostrzegawczy (smak gorzki - szkodliwy, słodki - pozytywny itp.), co jest błędne, gdyż np. grzyby gorzkie nie zawsze są trujące, natomiast słodki muchomor sromotnikowy zawiera jedną z najsilniejszych trucizn organicznych. Substancje chemiczne mogą działać również bezpośrednio na skórę człowieka z pominięciem dróg omówionych wyżej, następuje to zwykle przez kontakt bezpośredni (np. oparzenia przez pokrzywy, a ściślej biorąc wyciek stężonego kwasu mrówkowego z uszkodzonych komórek tej rośliny). Powodują one wówczas powstanie stanu zapalnego naskórka lub
nie ma ścisłych metod pomiaru wrażliwości zapachowej. Stosowane metody, zwłaszcza olfaktometryczne, pozwalają jedynie na jakościową ocenę wrażeń węchowych. Zmysł smaku ma mniejsze znaczenie. Niekiedy traktuje się go jako sygnał ostrzegawczy (smak gorzki - szkodliwy, słodki - pozytywny itp.), co jest błędne, gdyż np. grzyby gorzkie nie zawsze są trujące, natomiast słodki muchomor sromotnikowy zawiera jedną z najsilniejszych trucizn organicznych. Substancje chemiczne mogą działać również bezpośrednio na skórę człowieka z pominięciem dróg omówionych wyżej, następuje to zwykle przez kontakt bezpośredni (np. oparzenia przez pokrzywy, a ściślej biorąc wyciek stężonego kwasu mrówkowego z uszkodzonych komórek tej rośliny). Powodują one wówczas powstanie stanu zapalnego naskórka lub
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego