Typ tekstu: Książka
Autor: Kośmider Joanna, Mazur-Chrzanowska Barbara, Wyszyński Bartosz
Tytuł: Odory
Rok: 2002
równowagi (stała Michaelisa) wynosi:


Równanie przedstawia się w formie, w której zamiast stężenia enzymu niezwiązanego z substratem ([E]) wprowadza się całkowite stężenie enzymu ([e], suma stężeń enzymu związanego i nie związanego w kompleks EA):

Szybkość powstawania końcowych produktów reakcji enzymatycznej (v) jest
równa szybkości v3 :

Zależność szybkości reakcji (v) od stężenia ([A]), opisaną równaniem Michaelisa
-Menten, przedstawiono na rysunku 11.25 jako funkcje:


Założenie Michaelisa i Menten, że procesy enzymatyczne można opisywać
z wykorzystaniem prawa działania mas, nie jest w pełni przekonujące. Cząsteczki enzymów są cząstkami koloidalnymi, co sprawia, że ich oddziaływanie z substratem przypomina bardziej adsorpcję na powierzchni ciała stałego
równowagi (stała Michaelisa) wynosi:<br><br>&lt;gap&gt;<br>Równanie przedstawia się w formie, w której zamiast stężenia enzymu niezwiązanego z substratem ([E]) wprowadza się całkowite stężenie enzymu ([e], suma stężeń enzymu związanego i nie związanego w kompleks EA):<br>&lt;gap&gt;<br>Szybkość powstawania końcowych produktów reakcji enzymatycznej (v) jest<br>równa szybkości v3 :<br>&lt;gap&gt;<br>Zależność szybkości reakcji (v) od stężenia ([A]), opisaną równaniem Michaelisa<br>-Menten, przedstawiono na rysunku 11.25 jako funkcje:<br><br>&lt;gap&gt;<br>Założenie Michaelisa i Menten, że procesy enzymatyczne można opisywać<br>z wykorzystaniem prawa działania mas, nie jest w pełni przekonujące. Cząsteczki enzymów są cząstkami koloidalnymi, co sprawia, że ich oddziaływanie z substratem przypomina bardziej adsorpcję na powierzchni ciała stałego
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego