Allende</>, poczytnej pisarki chilijskiej, to książka o afrodyzjakach w kuchni, łącząca anegdoty autobiograficzne z pewną dozą erudycyjnych refleksji. Są w niej także przepisy, lecz nie autorstwa pani <name type="person">Allende</>. <name type="person">Panchita Llona</>, przyjaciółka pisarki, opracowała receptury mające roznamiętnić biesiadników.<br>W dwustustronicowym wprowadzeniu do przepisów <name type="person">Panchity Llony</> <name type="person">Isabel Allende</> raz po raz podkreśla subiektywny charakter związków kuchni z erotyzmem. Kawior i szampan mogą podniecać, ponieważ kojarzą się z pieniędzmi i władzą, ta zaś, jak mawiał <name type="person">Henry Kissinger</>, jest najskuteczniejszym afrodyzjakiem. (Powiedział to wkrótce po sfinansowanym przez USA puczu w Chile, którego najsłynniejszą ofiarą był <name type="person">prezydent Allende</>, blisko spokrewniony z <name type="person">Isabel</>). Lecz potrawy o wiele