Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 8
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
go także z rybą.
Arabowie ze względów religijnych nie piją alkoholu, więc popijają kuskus mlekiem. Można jednak zastąpić go lekkim wytrawnym winem białym albo różowym, a jeśli potrawa jest z baraniną - lekkim winem czerwonym.
Mimo że w Maroku (podobnie jak w innych krajach północnoafrykańskich) kuskus jada się na co dzień, szanująca się gospodyni w każdy piątek - święty dzień muzułmanów - raczy rodzinę tą popularną potrawą. Przygotowuje ją w dużych ilościach, żeby starczyło nie tylko dla domowników, ale i dla biedniejszych sąsiadów oraz znajomych, którym zgodnie ze zwyczajem zanosi jedzenie do domu. Gospodarz zabiera kuskus do meczetu na wieczorne nabożeństwo i rozdziela między potrzebujących
go także z rybą.<br>Arabowie ze względów religijnych nie piją alkoholu, więc popijają kuskus mlekiem. Można jednak zastąpić go lekkim wytrawnym winem białym albo różowym, a jeśli potrawa jest z baraniną - lekkim winem czerwonym.<br>Mimo że w Maroku (podobnie jak w innych krajach północnoafrykańskich) kuskus jada się na co dzień, szanująca się gospodyni w każdy piątek - święty dzień muzułmanów - raczy rodzinę tą popularną potrawą. Przygotowuje ją w dużych ilościach, żeby starczyło nie tylko dla domowników, ale i dla biedniejszych sąsiadów oraz znajomych, którym zgodnie ze zwyczajem zanosi jedzenie do domu. Gospodarz zabiera kuskus do meczetu na wieczorne nabożeństwo i rozdziela między potrzebujących
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego