Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
Chianti, ale za to zadbanymi z najwyższą troską i przynoszącymi win mniej, lecz klasy wręcz mistrzowskiej. Są to zwłaszcza Nobile di Montepulciano i Brunello di Montalcino, wina czerwone, wyraziste, wytrawniejsze niż Chianti, mroczniejsze (minimum 12,5 procent alkoholu), dobrze starzejące się, a nawet tego wymagające. Sławniejsze Brunello ma swój własny szczep, Nobile rodzi się z miejscowego Sangiovese, ale oba mają męski charakter i znakomicie pasują do soczystej fiorentiny, która jest dużym na cały talerz befsztykiem po florencku, w czym się specjalizuje kuchnia toskańska, a którego to dania byle winem się nie zmoże.
Mniej głośno jest tu o winach białych, którymi Toskania
Chianti, ale za to zadbanymi z najwyższą troską i przynoszącymi win mniej, lecz klasy wręcz mistrzowskiej. Są to zwłaszcza Nobile di Montepulciano i Brunello di Montalcino, wina czerwone, wyraziste, wytrawniejsze niż Chianti, mroczniejsze (minimum 12,5 procent alkoholu), dobrze starzejące się, a nawet tego wymagające. Sławniejsze Brunello ma swój własny szczep, Nobile rodzi się z miejscowego Sangiovese, ale oba mają męski charakter i znakomicie pasują do soczystej fiorentiny, która jest dużym na cały talerz befsztykiem po florencku, w czym się specjalizuje kuchnia toskańska, a którego to dania byle winem się nie zmoże.<br> Mniej głośno jest tu o winach białych, którymi Toskania
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego