Typ tekstu: Prasa
Tytuł: ABC Techniki
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1980
one do jedzenia różnych potraw płynnych.
Mięso natomiast chwytano po prostu w ręce i rozdrabniano palcami, czasem tylko pomagając sobie nożem. Noże były różnej wielkości i kształtów. Jakże strojni i wspaniali byli moi pradziadowie! Natrudzili się nad nimi najznakomitsi płatnerze, którzy do wyrobu noży tak jak do wyrobu szabel używali szlachetnej, twardej i nierdzewnej stali. Rękojeści zwykle były robione ze szlachetnych metali, takich jak srebro, a nawet złoto, niejednokrotnie też wysadzano je masą perłową i drogimi kamieniami. Czasem na ostrzu, a czasem na rękojeści - podobnie jak na uchwytach łyżek - były wypisywane mądre myśli i słowa, które mogłyby wypełnić dużą księgę... Dopiero
one do jedzenia różnych potraw płynnych.<br>Mięso natomiast chwytano po prostu w ręce i rozdrabniano palcami, czasem tylko pomagając sobie nożem. Noże były różnej wielkości i kształtów. Jakże strojni i wspaniali byli moi pradziadowie! Natrudzili się nad nimi najznakomitsi płatnerze, którzy do wyrobu noży tak jak do wyrobu szabel używali szlachetnej, twardej i nierdzewnej stali. Rękojeści zwykle były robione ze szlachetnych metali, takich jak srebro, a nawet złoto, niejednokrotnie też wysadzano je masą perłową i drogimi kamieniami. Czasem na ostrzu, a czasem na rękojeści - podobnie jak na uchwytach łyżek - były wypisywane mądre myśli i słowa, które mogłyby wypełnić dużą księgę... Dopiero
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego