Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
III. Świeże mięso nadaje się do pieczenia i smażenia. Przyrządza się z niego bryzole, steki, pieczenie, zrazy bite i rolady.
Różne kraje mają odmienne tradycje i specyficzne technologie produkcji szynki jako wędliny. W polskiej kuchni pojawiła się ona w XV lub XVI wieku, kiedy to nasi przodkowie przejęli od Ormian sztukę konserwowania mięsa w saletrze i ziołach, a ponieważ znali już wędzenie, zaczęli szynkę również wędzić.
Tradycyjna polska szynka była peklowana i wędzona w całości - z kością, skórą i tłuszczem. Spożywano ją gotowaną lub pieczoną. Pieczona zachowywała soczystość, kruchość i aromat dzięki temu, że gospodynie wstawiały ją do pieca chlebowego szczelnie
III. Świeże mięso nadaje się do pieczenia i smażenia. Przyrządza się z niego bryzole, steki, pieczenie, zrazy bite i rolady.<br>Różne kraje mają odmienne tradycje i specyficzne technologie produkcji szynki jako wędliny. W polskiej kuchni pojawiła się ona w XV lub XVI wieku, kiedy to nasi przodkowie przejęli od Ormian sztukę konserwowania mięsa w saletrze i ziołach, a ponieważ znali już wędzenie, zaczęli szynkę również wędzić.<br>Tradycyjna polska szynka była peklowana i wędzona w całości - z kością, skórą i tłuszczem. Spożywano ją gotowaną lub pieczoną. Pieczona zachowywała soczystość, kruchość i aromat dzięki temu, że gospodynie wstawiały ją do pieca chlebowego szczelnie
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego