Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
wydzielanie śliny wzmagając wrażenie soczystości.
Właściwie zapeklowana surowa szynka ma po przekrojeniu żywoczerwony kolor, a ugotowana - różowy. Szare miejsca świadczą o tym, że mięso peklowano niestarannie i że będzie się ono szybko psuło.
Po przekrojeniu szynka powinna być wilgotna, ale nie błyszcząca. Załzawienie występuje po przedawkowaniu solanki peklującej. O jakości szynki świadczy również kruchość plastra, który powinien się łatwo dzielić. Gumowate mięso było zbyt długo masowane w bębnie.


Kącik konesera
Jamón serrano iberico (czytaj: hamon iberiko) z Hiszpanii, prosciutto crudo (czytaj: proszuto krudo) z Włoch i szynka westfalska z Niemiec cieszą się wśród smakoszy znakomitą renomą. Wędrując szlakiem koneserów, można nie
wydzielanie śliny wzmagając wrażenie soczystości.<br>Właściwie zapeklowana surowa szynka ma po przekrojeniu żywoczerwony kolor, a ugotowana - różowy. Szare miejsca świadczą o tym, że mięso peklowano niestarannie i że będzie się ono szybko psuło.<br>Po przekrojeniu szynka powinna być wilgotna, ale nie błyszcząca. Załzawienie występuje po przedawkowaniu solanki peklującej. O jakości szynki świadczy również kruchość plastra, który powinien się łatwo dzielić. Gumowate mięso było zbyt długo masowane w bębnie.&lt;/div&gt;<br><br><br>&lt;div&gt;&lt;tit&gt;Kącik konesera&lt;/tit&gt;<br>&lt;intro&gt;Jamón serrano iberico (czytaj: hamon iberiko) z Hiszpanii, prosciutto crudo (czytaj: proszuto krudo) z Włoch i szynka westfalska z Niemiec cieszą się wśród smakoszy znakomitą renomą. Wędrując szlakiem koneserów, można nie
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego