Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
naczynia z zimną, posoloną wodą i pozostawić w chłodzie na 2-3 godz. Następnie odrzucić otwarte lub popękane małże, a pozostałe włożyć do miski ustawionej pod strumieniem bieżącej wody. Z każdej muszli odciąć bisiory, a muszle starannie oskrobać. Oczyszczone muszle przekładać do miski ze świeżą zimną wodą i poruszając ręką (tak, aby obijały się o siebie) dokładnie umyć. Później włożyć je do cedzaka i płukać, aż spływająca woda będzie czysta. Ponownie włożyć do miski ze świeżą wodą i po 10 min osączyć. Tak oczyszczone małże gotować lub dusić. Są gotowe, gdy otworzą się muszle.

W cieście francuskim
2 puszki małży w sosie
naczynia z zimną, posoloną wodą i pozostawić w chłodzie na 2-3 godz. Następnie odrzucić otwarte lub popękane małże, a pozostałe włożyć do miski ustawionej pod strumieniem bieżącej wody. Z każdej muszli odciąć bisiory, a muszle starannie oskrobać. Oczyszczone muszle przekładać do miski ze świeżą zimną wodą i poruszając ręką (tak, aby obijały się o siebie) dokładnie umyć. Później włożyć je do cedzaka i płukać, aż spływająca woda będzie czysta. Ponownie włożyć do miski ze świeżą wodą i po 10 min osączyć. Tak oczyszczone małże gotować lub dusić. Są gotowe, gdy otworzą się muszle.<br><br>&lt;tit1&gt;W cieście francuskim&lt;/tit1&gt;<br>2 puszki małży w sosie
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego