Typ tekstu: Książka
Autor: Rojek Tadeusz
Tytuł: Jak to się je
Rok: 1992
jak zawsze, ostrzem zwrócony w lewo. Łyżka musi znaleźć się nad talerzem. Z lewej strony nakrycia leży serwetka złożona w trójkąt.
Nakrycia dla poszczególnych osób muszą być rozstawione symetrycznie (dla każdego po 60 centymetrów przy stole), a składają się na ogół z dużego płaskiego talerza i ustawionych na nim dwóch talerzyków do przekąsek. Przekąska rybna wymaga zmiany talerzyka i sztućców, jeżeli na drugą przekąskę podaje się np. wędlinę, sałatkę, kurę lub inne mięso w galarecie, czyli tzw. auszpik. Brzeg dużego talerza powinien być zrównany z krawędzią stołu. Talerzyki przekąskowe mogą być innego koloru niż reszta serwisu, trzeba tylko uważać na odpowiednie
jak zawsze, ostrzem zwrócony w lewo. Łyżka musi znaleźć się nad talerzem. Z lewej strony nakrycia leży serwetka złożona w trójkąt.<br>Nakrycia dla poszczególnych osób muszą być rozstawione symetrycznie (dla każdego po 60 centymetrów przy stole), a składają się na ogół z dużego płaskiego talerza i ustawionych na nim dwóch talerzyków do przekąsek. Przekąska rybna wymaga zmiany talerzyka i sztućców, jeżeli na drugą przekąskę podaje się np. wędlinę, sałatkę, kurę lub inne mięso w galarecie, czyli tzw. auszpik. Brzeg dużego talerza powinien być zrównany z krawędzią stołu. Talerzyki przekąskowe mogą być innego koloru niż reszta serwisu, trzeba tylko uważać na odpowiednie
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego