Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Przekrój
Nr: 2908
Miejsce wydania: Kraków
Rok: 2001
wszystkim żonom owa Pierwsza Dama Polskiej Kuchni (1829-1901). Prowadziła słynny warszawski salon, szkoliła na kursach młode gospodynie, organizowała wystawy kucharskie i spożywcze. Chętnie angażowała się w działalność społeczną - gotowała dla biednych (np. regularnie wydawała obiady dla druciarzy), działała w komitecie pomocy więźniom i rodzinom powstańców styczniowych. Podobno była tak tęga, że po schodach wchodziła tyłem. Znała świetnie kuchnię francuską i wiedeńską. Napisała wiele książek i poradników, z których największy rozgłos zyskało wydane w 1860 r., a potem dziesiątki razy wznawiane "365 obiadów za pięć złotych".
Dzisiejszego czytelnika książka ta zachwyca nie tylko piękną i momentami szalenie zabawną kulinarną polszczyzną XIX
wszystkim żonom owa Pierwsza Dama Polskiej Kuchni (1829-1901). Prowadziła słynny warszawski salon, szkoliła na kursach młode gospodynie, organizowała wystawy kucharskie i spożywcze. Chętnie angażowała się w działalność społeczną - gotowała dla biednych (np. regularnie wydawała obiady dla druciarzy), działała w komitecie pomocy więźniom i rodzinom powstańców styczniowych. Podobno była tak tęga, że po schodach wchodziła tyłem. Znała świetnie kuchnię francuską i wiedeńską. Napisała wiele książek i poradników, z których największy rozgłos zyskało wydane w 1860 r., a potem dziesiątki razy wznawiane &lt;name type="tit"&gt;"365 obiadów za pięć złotych"&lt;/&gt;. <br>Dzisiejszego czytelnika książka ta zachwyca nie tylko piękną i momentami szalenie zabawną kulinarną polszczyzną XIX
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego