Typ tekstu: Książka
Autor: Kośmider Joanna, Mazur-Chrzanowska Barbara, Wyszyński Bartosz
Tytuł: Odory
Rok: 2002
2).
Dostępne informacje o wynikach analiz nie pozwalają określić skali problemu zapachowej uciążliwości składowisk i kompostowni. Pojawiający się w ich otoczeniu zapach wiąże się przede wszystkim z obecnością w powietrzu związków azotu i siarki: amin, amoniaku, tioli, sulfidów i disulfidów. W niektórych sytuacjach istotną rolę mogą odgrywać również organiczne związki tlenu, zwłaszcza kwasy karboksylowe, alkohole i aldehydy. Stężenia najbardziej uciążliwych odorantów zależą od składu ulegającego biodegradacji materiału organicznego oraz warunków biodegradacji.
10.2.1. Związki azotu
Organizmy żywe zawierają znaczne ilości azotu w formie białek, aminokwasów, kwasów nukleinowych, mocznika, kwasu moczowego i wielu innych związków. Procentowa zawartość azotu w suchej masie
2).<br>Dostępne informacje o wynikach analiz nie pozwalają określić skali problemu zapachowej uciążliwości składowisk i kompostowni. Pojawiający się w ich otoczeniu zapach wiąże się przede wszystkim z obecnością w powietrzu związków azotu i siarki: amin, amoniaku, tioli, sulfidów i disulfidów. W niektórych sytuacjach istotną rolę mogą odgrywać również organiczne związki tlenu, zwłaszcza kwasy karboksylowe, alkohole i aldehydy. Stężenia najbardziej uciążliwych odorantów zależą od składu ulegającego biodegradacji materiału organicznego oraz warunków biodegradacji.<br>&lt;tit&gt;10.2.1. Związki azotu&lt;/&gt;<br>Organizmy żywe zawierają znaczne ilości azotu w formie białek, aminokwasów, kwasów nukleinowych, mocznika, kwasu moczowego i wielu innych związków. Procentowa zawartość azotu w suchej masie
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego