Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
przesiąknięte kwaśnym zapachem fermentującego moszczu. Zebrane winogrona zaczynają fermentować od razu, trzeba je szybko poddać tłoczeniu.

Tłoczenie

Nie każdy winiarz zajmuje się wszystkimi etapami produkcji wina. Niektórzy właściciele winnic swoje zbiory przekazują natychmiast do wytwórni przemysłowych - regionalnych, spółdzielczych - inni sami zabierają się do dalszej pracy. W każdym razie najpierw ruszają tłocznie. Idą w ruch wagi i różnego rodzaju cukrometry, od których zależy w znacznej mierze wartość zebranego plonu, i nuże! - miażdżyć, wyciskać, tłoczyć. W warunkach przemysłowych tak zaczyna się wielki proces winifikacji, w warunkach domowych wygląda to rozmaicie, czasem jeszcze bardzo tradycyjnie, choć też już nie tak malowniczo, by się zastanawiać
przesiąknięte kwaśnym zapachem fermentującego moszczu. Zebrane winogrona zaczynają fermentować od razu, trzeba je szybko poddać tłoczeniu.<br><br>&lt;tit&gt;Tłoczenie&lt;/&gt;<br><br>Nie każdy winiarz zajmuje się wszystkimi etapami produkcji wina. Niektórzy właściciele winnic swoje zbiory przekazują natychmiast do wytwórni przemysłowych - regionalnych, spółdzielczych - inni sami zabierają się do dalszej pracy. W każdym razie najpierw ruszają tłocznie. Idą w ruch wagi i różnego rodzaju cukrometry, od których zależy w znacznej mierze wartość zebranego plonu, i nuże! - miażdżyć, wyciskać, tłoczyć. W warunkach przemysłowych tak zaczyna się wielki proces winifikacji, w warunkach domowych wygląda to rozmaicie, czasem jeszcze bardzo tradycyjnie, choć też już nie tak malowniczo, by się zastanawiać
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego