Typ tekstu: Książka
Autor: Bartkiewicz Bronisław
Tytuł: Oczyszczanie ścieków przemysłowych
Rok: 2002
Jednakże w zależności od tego, na co przerabiane jest mleko, wyróżnia się kilka typów zakładów mleczarskich. Najprostszy zakład to mleczarnia typu miejskiego, produkująca mleko spożywcze, śmietanę i napoje mleczne. Produkcja mleka spożywczego polega na jego pasteryzacji i normalizacji zawartości tłuszczu. Normalizację wykonuje się w ten sposób, że odbiera się cały tłuszcz zawarty w mleku naturalnym i dodaje go w ilościach ustalonych dla danego gatunku mleka. Uzyskuje się w ten sposób nadwyżkę tłuszczu mlekowego, z której produkuje się śmietankę.
W innym typie zakładu ze śmietany wytwarza się masło. Masło produkuje się ze śmietanki przez jej zakwaszenie i zmaślenie. Śmietankę zakwasza się zakwasem
Jednakże w zależności od tego, na co przerabiane jest mleko, wyróżnia się kilka typów zakładów mleczarskich. Najprostszy zakład to mleczarnia typu miejskiego, produkująca mleko spożywcze, śmietanę i napoje mleczne. Produkcja mleka spożywczego polega na jego pasteryzacji i normalizacji zawartości tłuszczu. Normalizację wykonuje się w ten sposób, że odbiera się cały tłuszcz zawarty w mleku naturalnym i dodaje go w ilościach ustalonych dla danego gatunku mleka. Uzyskuje się w ten sposób nadwyżkę tłuszczu mlekowego, z której produkuje się śmietankę.<br>W innym typie zakładu ze śmietany wytwarza się masło. Masło produkuje się ze śmietanki przez jej zakwaszenie i zmaślenie. Śmietankę zakwasza się zakwasem
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego