Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
stanowiły dodatek do bażantów.
Przepis na bażanty z książęcej kuchni warto wypróbować. Aromat tej potrawy pani Marta wspomina do dziś. Przyprawione tymiankiem bażancie tuszki smaży się w całości, a następnie porcjuje i dusi przełożone warstwami odpowiednio przygotowanej kapusty kiszonej. Ugotowaną kapustę należy odcedzić, doprawić pieprzem, cebulką, szczyptą cukru i okrasić tłuszczem wytopionym z mięsa. Przed ułożeniem składników dno i boki garnka trzeba wylepić cienkimi plastrami boczku, a na koniec zakryć nimi również wierzchnią warstwę kapusty.
Być może właśnie tak przyrządzone bażanty jadł król pruski podczas kolacji na zamku w Pszczynie. Równie wykwintne było menu obiadu wydanego na jego cześć kilka dni
stanowiły dodatek do bażantów.<br>Przepis na bażanty z książęcej kuchni warto wypróbować. Aromat tej potrawy pani Marta wspomina do dziś. Przyprawione tymiankiem bażancie tuszki smaży się w całości, a następnie porcjuje i dusi przełożone warstwami odpowiednio przygotowanej kapusty kiszonej. Ugotowaną kapustę należy odcedzić, doprawić pieprzem, cebulką, szczyptą cukru i okrasić tłuszczem wytopionym z mięsa. Przed ułożeniem składników dno i boki garnka trzeba wylepić cienkimi plastrami boczku, a na koniec zakryć nimi również wierzchnią warstwę kapusty.<br>Być może właśnie tak przyrządzone bażanty jadł król pruski podczas kolacji na zamku w Pszczynie. Równie wykwintne było menu obiadu wydanego na jego cześć kilka dni
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego