Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
organizm zwierzęcy i ten dopiero służy jako pokarm dla człowieka. Aż 20 kg pokarmu roślinnego po przetworzeniu daje zaledwie 1 kg masy mięsa.
Wymaga również zastanowienia to, że poza człowiekiem mięsem żywią się tylko zwierzęta drapieżne. Fakt ten bardzo wyraźnie podkreślają wegetarianie.
A więc jeżeli decydujemy się na jedzenie mięsa, to:
- przede wszystkim ograniczmy jego spożycie,
- uznajmy za bardziej odpowiednie dla nas mięso zwierząt dziko żyjących, oraz
- wybieramy raczej drobną zwierzynę, gdyż łatwiej nam będzie przestrzegać zasady "produktów całościowych".
Ponieważ składniki odżywcze zawarte w mięsie są nierównomiernie rozmieszczone, duża zwierzyna dostarcza pokarmu bardzo zróżnicowanego pod względem jakościowym, podczas gdy drób lub
organizm zwierzęcy i ten dopiero służy jako pokarm dla człowieka. Aż 20 kg pokarmu roślinnego po przetworzeniu daje zaledwie 1 kg masy mięsa.<br>Wymaga również zastanowienia to, że poza człowiekiem mięsem żywią się tylko zwierzęta drapieżne. Fakt ten bardzo wyraźnie podkreślają wegetarianie.<br>A więc jeżeli decydujemy się na jedzenie mięsa, to:<br>- przede wszystkim ograniczmy jego spożycie,<br>- uznajmy za bardziej odpowiednie dla nas mięso zwierząt dziko żyjących, oraz<br>- wybieramy raczej drobną zwierzynę, gdyż łatwiej nam będzie przestrzegać zasady "produktów całościowych".<br>Ponieważ składniki odżywcze zawarte w mięsie są nierównomiernie rozmieszczone, duża zwierzyna dostarcza pokarmu bardzo zróżnicowanego pod względem jakościowym, podczas gdy drób lub
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego