Typ tekstu: Książka
Autor: Fereniec Jan
Tytuł: Zarys ekonomiki i organizacji rolnictwa
Rok wydania: 1997
Rok powstania: 1985
Zwiększył się udział pszenicy z 6,7 w 1960 r. do 16,0 w 1990 r. Zmniejszył się w sposób zasadniczy w strukturze zasiewów udział żyta i owsa, wzrósł udział jęczmienia. Są to tendencje bardzo korzystne dla gospodarki żywnościowej kraju. W związku z upowszechnianiem się tuczu trzody chlewnej mieszankami pasz treściwych, zmniejsza się udział ziemniaków, a wzrasta udział roślin przemysłowych. Natomiast udział w strukturze zasiewów roślin przeznaczonych na pasze utrzymuje się na zbliżonym poziomie.
W skali kraju nie zachodzą gwałtowne zmiany w strukturze zasiewów, jak to często się zdarza w pojedynczym gospodarstwie. Gospodarstwo zmieniając kierunek produkcyjny ze względu na zmianę popytu
Zwiększył się udział pszenicy z 6,7 w 1960 r. do 16,0 w 1990 r. Zmniejszył się w sposób zasadniczy w strukturze zasiewów udział żyta i owsa, wzrósł udział jęczmienia. Są to tendencje bardzo korzystne dla gospodarki żywnościowej kraju. W związku z upowszechnianiem się tuczu trzody chlewnej mieszankami pasz treściwych, zmniejsza się udział ziemniaków, a wzrasta udział roślin przemysłowych. Natomiast udział w strukturze zasiewów roślin przeznaczonych na pasze utrzymuje się na zbliżonym poziomie.<br>W skali kraju nie zachodzą gwałtowne zmiany w strukturze zasiewów, jak to często się zdarza w pojedynczym gospodarstwie. Gospodarstwo zmieniając kierunek produkcyjny ze względu na zmianę popytu
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego