Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
i witamin, ławice mikroorganizmów i mikroelementów, układających się w harmonię i ład winnego bytu. Szczegóły odłóżmy jednak do chwili, w której pojawią się w najbardziej interesującym nas, ambitnych spożywców, dojrzałym winie. Nim to nastąpi, przyjrzyjmy się, jak do tego stanu dojrzałości wino dorasta.
Winifikacja jest procesem wielomiesięcznym, zatem mamy zawsze trochę czasu, żeby w zależności od klimatu, rodzaju szczepu i winogron oraz założeń jakościowych wybrać sposób winifikacji, która może być przeprowadzona na zimno lub na ciepło, która może być winifikacją na biało, na czerwono albo na różowo, a nawet czereśniowo. Także sposób fermentacji musi człowiek wybrać, dopasować do okoliczności i nauk
i witamin, ławice mikroorganizmów i mikroelementów, układających się w harmonię i ład winnego bytu. Szczegóły odłóżmy jednak do chwili, w której pojawią się w najbardziej interesującym nas, ambitnych spożywców, dojrzałym winie. Nim to nastąpi, przyjrzyjmy się, jak do tego stanu dojrzałości wino dorasta.<br>Winifikacja jest procesem wielomiesięcznym, zatem mamy zawsze trochę czasu, żeby w zależności od klimatu, rodzaju szczepu i winogron oraz założeń jakościowych wybrać sposób winifikacji, która może być przeprowadzona na zimno lub na ciepło, która może być winifikacją na biało, na czerwono albo na różowo, a nawet czereśniowo. Także sposób fermentacji musi człowiek wybrać, dopasować do okoliczności i nauk
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego